A Fradi naptára, szeptember 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

35 éve született Castro, Bram
61 éve született Strausz László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. Óbudai TE – FTC: 2:1, Edzőmérkőzés
1906. UTE – FTC: 0:2, NB1
1917. FTC – Vasas: 0-2, NB1
1923. MTK – FTC: 2-1, NB1
1928. Ferencváros – Hungária: 1-3, NB1
1934. Ferencváros – Phöbus: 6-1, NB1
1956. Salgótarjáni Bányász – Bp. Kinizsi: 1-1, NB1
1961. Vasas – Ferencváros: 3-2, NB1
1962. Ferencváros – Tatabánya: 1-0, NB1
1972. Videoton – Ferencváros: 3-1, NB1
1973. ZTE – Ferencváros: 1-0, NB1
1978. Ferencváros – MTK-VM: 3-2, NB1
1981. Banik Ostrava – Ferencváros: 3-0, BEK
1989. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 2-0, NB1
1992. Ferencváros – Slovan B.: 0-0, BL selejtező
1997. Ferencváros – OFI Kreta: 2-1, UEFA
1999. Ferencváros – FK Teplice: 1-1, UEFA
2000. Kispest – Ferencváros: 1-2, NB1 alapszakasz
2001. MTK Hungária – Ferencváros: 3-1, NB1
2004. Ferencváros – Millwall: 3-1, UEFA selejtező
2006. Nyíregyháza-Spartacus – Ferencváros: 0-0, NB2
2007. Bőcs – Ferencváros: 3-3, NB2
2012. Ferencváros – Diósgyőr: 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 22 mérkőzés, 9 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség, 34-31 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1956. Henni II. Miklós
1956. Nemes Gyula
1961. Göncz István

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A népszigeti pályán tartotta e két 1. osztályú csapat ez évi bajnoki mérkőzését, melyet a jelenleg kitűnő formában levő FTC biztosan nyert meg. A gólarány távolról sem fejezi ki a két csapat erőviszonya közötti különbséget, mert a FTC képességeit az UTE meglepően durva játékmodora miatt ki nem fejthette. Nagy mérvben nyert ez támogatást a „nagyérdemű” közönségtől, mely a játék elejétől a végig bírót-játékost egyaránt sértegetett — úgy, hogy ez alkalommal a biró a játékot fel is függesztette. A közönségnél nem jobbak az Újpesti TE játékosai sem. Aschner a bírót, a vendégcsapat játékosait egyaránt sértegette, a miért a játékból 5 percre kiállíttatott. Társai is követték őt s mire a bíró észrevette a tervszerű faultokat, akkor azonban már Weinbert és Braunt harcképtelenné tették. A FTC csapata bámulatos nyugalommal őrizte meg hidegvérét, nem reagált a goromba játékra csupán úgy védekezett, hogy óvatosan játszott, de annak dacára az I. félidő végén már majdnem valamennyi játékos sántított. Ilyen körülmények dacára is a FTC fölénnyel játszott, csupán a back-ek helytelen játéktaktikája engedte a az UTE csapatát a kapujához. A két kitűnő hátvéd hibája, hogy túlságosan előrenyomulnak és igy gyakori a váratlan kapu előtti játék. Az UTE hátvédei biztosak a labdában és a lábszárakban. Közvetlen a kapu előtti játéknál, mind a 11 játékos védelmet játszik, rendszertelenül. Az UTE csapata a bajnoki mérkőzések folyamán még sok nehézséget fog okozni ellenfeleinek, de ha így folytatja, nem játéktudással, hanem kíméletlen modorával.” (1906.09.30 – UTE, NB1)

“A nagy meccsre már több mint 9000 néző sereglett ki az FTC pályájára. Bent, a Fradi öltözőjében nevetgélve, vidáman készülődnek. Sok a látogató, Mailinger elnök hangja dörög a zsivajban: – Aztán játékot akarok látni, gyorsat, szépet és erőteljes belemenőst…A mérkőzés egy öt perce lagymatag volt, de azután hirtelen magára talált a Ferencváros és negyedórán át pazar tűzijátékot rendezett. Ezzel a negyedórai játékkal nemcsak győzelmét, hanem fölényes győzelmét is bebiztosította. Három gólt hozott ez a negyedóra és a Phöbusnak csaknem teljes letörését. Azután a három gól hatása alatt a zöld-fehérek engedtek az iramból és helyenként egészen edzésjellegű játékot mutattak. A második félidőben a Ferencváros egyből rákapcsolt és ekkor ismét izelőt adott igazi tudásából. Olyan játék volt ez, amit a nagy Ferencvárostól szoktunk látni, amit az zöld-fehérek, ha igazi formájuk birtokában vannak, az első perctől az utolsóig adnak.” (1934.09.30 – Phöbus, NB1)

“Óriási küzdelem volt, igazán csak dicsérni lehet a játékosokat, mert a rendkívül síkos, helyenként mély talajon elismerésre méltó igyekezettel küzdöttek. A Ferencváros nyomban támadólag lépett fel, sokat kezdeményezett, s minden erejét a mezőnyfölény kiharcolására fordította. Az MTK-VM ezzel szemben láthatóan tartott ellenfelétől, elől úgyszólván csak Takács maradt, a többiek hátul jobbára embert fogtak, de területet is védtek, így próbálták lefékezni a zöld-fehérek lendületét. Fegyelmezett csapatjátékkal az első félidőben ez sikerült is. A kapuscsere azonban érzékenyen érintette a kék-fehéreket. Gáspár hibája után a Ferencváros megszerezte a vezetést, s ettől kezdve még bátrabban, nagyon önbizalommal játszott. Sok mozgással vezette támadásait, s újabb védelmi hibák után már három góllal vezetett. Dicsérni lehet az MTK-VM játékosait, mert ekkor sem adtákfel a számukra kilátástalannak látszó küzdelmet, s majdnem kiegyenlítettek! A Ferencváros – ha nehezen is – megérdemelten győzött.” (1978.09.30 – MTK-VM,NB1)

npl-1978-0021-19780930

“Direktben kezdett a Ferencváros, az 5. percben ugyanis Páling lendületes elfutás után jól ívelt középre, Kereszturi kapáslövése nem nagyon sikerült, de szerencséjére Dzurják az ötösön számított a labdára, és a bal alsó sarokba továbbított (1:0). Az Újpestieket kétségkívül meglepte a gyors hazai gól, még inkább az, hogy a zöld-fehérek lendülete tovább tartott. Jóiramú, kiélezett csata folyt, az a fajta játék, amit valóban jogos rangadónak nevezni. A 34. percben Bánki ügyesen szlalomozott végig négy vendégvédő között, majd mielőtt az utolsó ember, Szélpál kitámadhatott volna rá, a ferencvárosi középpályás 17 m-ről a bal alsó sarokba bombázott (2:0). kik arra számítottak, hogy az első félidő látványosságait a második játékrészben is hasonló események követik, nagyot tévedtek. A hazai nézők persze nem bánkódtak, hiszen a Ferencvárosnak megfelelő volt a játék lassítása, azaz az eredmény tartása…Rákosi Gyula: – Gratulálok a fiúknak a megérdemelt sikerhez. Meglátszott, hogy rangadóra készültünk, a csapat alaposan felszívta magát. Ez főleg az első 45 percben mutatkozott meg. Most már csak az a kérdés, ha egy ilyen mérkőzésen így tudunk játszani, máskor miért nem megy? A közönségünk mindig ilyen teljesítményt érdemelne.” (1989.09.29 – Újpesti Dózsa, NB1)

KS_1989_I_02_0004-19890930

“Egy órával a szerdai Ferencváros – Slovan Bratislava labdarúgó BEK-mérkőzés előtt már tömött sorokban érkeztek a szurkolók az Üllői uti stadionba. A környéken óriási volt a biztonsági készenlét, szinte mindenütt egyenruhások fogadták a drukkereket, akik csak többszöri szűrés után, meglehetősen nehezen juthattak be a kapukon. Még 45 perc volt hátra a kezdésig, amikor megjelentek a zöld gyepen a Slovan játékosai, ők igen nagy füttykoncert kíséretében kezdtek melegíteni. Annál nagyobb ünneplésben részesültek a hazaiak, akik pontosan félórával a kitűzött kezdési időpont előtt érkeztek meg az esőtől felázott játéktérre…A labdarúgás olyan játék, amelyet gólra játszanak. Az a csapat, amelynek támadói a legjobb helyzeteket sem képesek értékesíteni, nem sokra viheti. A BEK-mérkőzésen hamar kiderült, hogy a Ferencváros játékosai nem tudják felvenni a versenyt a Slovan labdarúgóival, akik elképzeléseiket az első találkozóhoz hasonlóan ezúttal is haladéktalanul megvalósították. A látottak alapján a pozsonyiak továbbjutása a második fordulóba (4:1-es összesítéssel) teljesen megérdemelt.” (1992.09.30 – Slovan Bratislava, BL selejtező)

“A Ferencváros keddi játéka kevés volt a jelentős hátrány ledolgozásához, a taktikus, fegyelmezett görög csapattal szemben. Az OFI Crete megérdemelten, 4-2-es összesítéssel jutott az UEFA-kupa 2. fordulójába…Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Gratulálok ellenfelünknek, további sikereket kívánok a folytatásban. Nagy előnyt adtunk nekik azzal, hogy első, kinti mérkőzésen nem sikerült gólt szereznünk. A görögök kegyetlenül kihasználták hibáinkat, de ettől függetlenül két jó mérkőzést játszottunk. A mai teljesítménnyel egyébként elégedett vagyok.” (1997.09.30 – OFI Crete, UEFA-kupa)

NS-19971001-01-19970930

“A ferencvárosiak végig óriási mezőnyfölényben játszottak, azonban az első félidőben képtelenek voltak igazán veszélyes gólhelyzetet kialakítani. A második játékrészben még nyomasztóbbá vált a hazaiak fölénye, de a legnagyobb gólhelyzeteket sem sikerült kihasználniuk, így a két mérkőzés alapján az FK Teplice megérdemelten jutott a 2. fordulóba.” (1999.09.30 – FK Teplice, UEFA-kupa)

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, szeptember 30. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.29. 19:30 FTC-UTE (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST