A Fradi naptára, szeptember 9.

tempo-naptar

Évfordulók:

65 éve született Farkas Béla
52 éve született Patkós Csaba
26 éve született Radó András

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. FTC – Pénzintézeti TLE: 6:0, Edzőmérkőzés
1917. FTC – Slavia Praha: 1-1, nemzetközi barátságos
1923. FTC – Törekvés: 4-1, NB1
1928. Admira – Ferencváros: 1-2, KK
1934. Attila – Ferencváros: 3-1, NB1
1951. Bp. Vasas – Bp. Kinizsi: 2-0, NB1
1956. Bp. Kinizsi – Bp. Vasas: 2-1, NB1
1962. DVSC – Ferencváros: 2-2, NB1
1963. Hajdúnánás – Ferencváros: , Edzőmérkőzés
1964. Ferencváros – ZJS Brno: 2-0, VVK
1970. MOTIM TE – Ferencváros: 1:4, Edzőmérkőzés
1973. Ferencváros – Bp. Honvéd: 2-1, NB1
1978. Ferencváros – Vasas: 3-0, NB1
1981. Ferencváros – Libia: 1-3, nemzetközi barátságos
1989. DMVSC – Ferencváros: 0-0, NB1
1995. Ferencváros – Vasas: 0-2, NB1
2000. Ferencváros – Tatabánya: 2-2, NB1 alapszakasz
2006. Ferencváros – Orosháza: 5-0, NB2
2008. Csobánka – Ferencváros: 1-13, Edzőmérkőzés
2012. Ferencváros – Kecskeméti TE: 2-1, Ligakupa
2017. Ferencváros – Vasas: 5-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 34-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1981. Balázs Győző
1981. Gecse Zsolt
1995. Vincze Gábor
2017. Paintsil, Joseph
2017. Spirovski, Stefan

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1970. Megyesi István
1986. Keller József

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1986. Kvaszta Lajos

“A Ferencvárosi Torna-Klub szeptember 9-ikére kitűzött kerékpár- és atlétikai versenyét a rossz idő miatt 23-ikára halasztotta, a Pénzintézeti Tisztviselők Lapdarugó-Társaságával tervezett foot-ball-mérkőzését azonban megtartotta. E mérkőzés a F. T.-Klub javára dőlt el, amiben nagy érdeme van Thompsonnak, ki kapuvédői szerepében nagyon ügyes volt. Versenybíró Róka János volt.” (1900 – Pénzintézeti TLT)

“Biztosan győzött tegnap az FTC a legjobb játékosaitól cserbenhagyott Törekvés fölött, de azért mégsem elégített ki bennünket a játéka. A múlt héten még egységesnek mutatkozott a csapat a csatársor kivételével, tegnapra azonban teljesen felbomlott az összhang s voltak percek, amikor a játék nem volt egyéb a labda céltalan pofozásánál. Pedig ezúttal játszott Pataky is, elfoglalván az őt megillető helyet a centercsapatár posztján, de mintha ő sem volna még teljes formában, s nélkülözniük kellett az ő körültekintő, pontos labdaosztásait, a leegyszerűsített technikának azt a legmagasabb fajtáját, amelynek Pataky a legnagyobb művésze. Mellette Eisenhoffer csillogtatta játéktudását. A legjobb embere volt a csatársornak, az örökké fiatal Potya, különösen az első félidőben, amikor is veszélyt jelentett az ellenfél kapujára minden egyes akciója.” (1923 – Törekvés)

kk_1928_mini_gomb“Viharos támadásokkal kezdte a mérkőzést a Ferencváros, melynek nagyon hamar meg is lett az eredménye. A 3. percben, 20 méterre az osztrák kaputól, „Schott centerhalt hendszet vét” (kézzel ért a labdához), a megítélt szabadrúgást meg Turay úgy csavarta a kapu tövébe, hogy az osztrák kapusnak esélye sem volt arra, hogy elérje. A gól után továbbra is a Fradi irányította a játékot, az Admira játékosai csak a félidő közepén jöttek rá, hogy itt bizony többet kell tenni, mert a hírnév és a nyári fényes győzelem már semmit sem ér. Az egyenlítés a 21. percben jön, amikor Amsel bizonytalanságát Siegl használja ki. A félidő hátralévő részében is az osztrákok irányítják a játékot, de most már Amsel magabiztosan védi a kapuját a góltól. A hazai közönség lelkesen tapsolja az öltözőbe siető hazaiakat és biztosak abban, hogy a lendület kitart a második félidőre is, és akkor győztesen hagyják el a pályát. A második félidő nem úgy indult, ahogy a hazai nézők várták, hanem úgy, ahogy a Fradi szurkolók remélték. Az első félidőhöz hasonlóan egy „huszáros” 10 perces rohammal indultak a bécsi védfalak ellen, melynek eredménye egy remek Takács gól, mellyel 2:1 arányban vezetett a Fradi Bécsben! A gól után elszabadultak az indulatok, heves ütközések és összecsapások váltották egymást a pályán, a bíró kezéből is teljesen kicsúszott az irányítás, mely a mérkőzés hajrájára csúcsosodott ki. A második félidő 41. percében Berkessy és a hazaiak kedvence, Siegl került egymással konfliktusba, egy kis ökölharc is színesítette a parázs hangulatot, mely következtében egy ingujjra vetkőzött osztrák szurkoló berohant a pályára és a már a földön fekvő Berkessyre akart támadni, de egy rendező és két rendőr még időben közbelépett.” (1928 – Admira)

“1956 szeptemberében még a foci volt a lényeg annak a 90 ezer embernek akik kilátogattak a kettős rangadóra a Népstadionban, hogy élőben láthassák a kor sztárjait, az „aranycsapat” nagyjait és a fiatal Kinizsi játékosokat: Fenyvesit, Mátrait, Dalnokit és Oroszt, akik néhány évvel később meghatározó játékosai lettek a Ferencváros „aranycsapatának”. Annak a Fradinak, mely végül is a forradalom napjaiban kapta vissza a nevét, amit már utána az új hatalomnak nem volt mersze ismét elvenni. Magával a kettős rangadóval és benne a Vasas elleni mérkőzésünkkel túl sokat nem érdemes foglalkozni, hiszen a híradások szerint is gyenge mérkőzés volt, ahol főleg a bírói ítéletek borzolták a közönség és a játékosok idegeit. A Vasas hamar, már a 4. percben megszerezte a vezetést, amit a Kinizsi Ombódi és Borsos góljaival meg tudott fordítani. Nyertünk 2:1-re, bár utólag nem sokat számított, hiszen a forradalom miatt nem fejeződött be a bajnokság, mely során elég hullámzó teljesítményt nyújtottunk, hiszen a lejátszott 22 fordulóból 8 győzelem, 8 döntetlen és 6 vereség volt a mérlegünk.” (1956 – Bp. Vasas)

vvk-64_65“Barcelonában sorsolták a VVK első (és egyúttal a másodikat is) fordulóját. A VVK küzdelmeit ekkor még nem az UEFA, hanem a FIFA irányította. A sorsolásnál csoportonként négy csapatot sorsoltak össze és a két párharc győztesei játszottak a harmadik fordulóba jutásért. Az FTC az ötödik csoportba kapott besorolást a ZJS Brno, az SC Leipzig és a Wiener SC társaságában. Az induló 46 csapat közül a Ferencváros a ZJS Brno gárdáját kapta ellenfeléül. 1964. szeptember 9-én kezdtük meg a “nagy menetelést”, mely végül is a döntőig vezetett. Nem lebecsülve a ZJS Brno csapatát, a zöld-fehér szurkolók biztos továbbjutást vártak, csak azt nem tudták, hogy vajon a csapat melyik arcát mutatja majd. A formaingadozáshoz több tényező is hozzájárult, egyrészt a magyar válogatott tokiói szereplése miatt sűrű volt a program (meg is nyertük az olimpiát), másrészt tovább folytatódott a fiatalítás, ebben az évben olyanok kerültek a “nagyok” közé, mint Páncsics, Rátkai és Géczi. Ehhez jött még Albert Flóri sérülése is (10 bajnokit hagyott ki), és talán ezeknek is köszönhető, hogy 1964 őszére egy kissé “elfogyott” a csapat ereje. Ezért is féltették a Fradit a csehszlovák csapattól, de biztató volt, hogy az egyre jobban összeszokó Varga-Albert kettős a kezdőben kapott szerepet, akik el is döntötték a mérkőzést. A 10. percben Varga Zoli egy remek szóló után (a vendég védők úgy dőltek, mint a kuglibábuk), a 26. percben meg Albert Flóri “úgy emelte ki a labdát a vetődő Spisiak elől, mint a háziasszony forróvízből a gombócot”.” (1964 – ZJS Brno)

“A nagy érdeklődéssel várt rangadó végig küzdelmes volt, de a játék nem volt magas színvonalú, s elsősorban azért nem, mert a Bp. Honvéd úgy csapatjátékban, mint egyéni teljesítményekben elmaradt az utóbbi hetekben mutatott teljesítményétől. A Ferencváros már az előző héten, a Fáy utcában is megcsillogtatta küzdő erényeit, s ezen a mérkőzésen még inkább felfokozott becsvággyal harcolt. A zöld-fehérek taktikailag is érettnek bizonyultak, ügyesen lefogták a Honvéd kulcsembereit, s ezzel megbénították a támadójátékukat. A Ferencváros a mérkőzés nagy részében vezetett, úgyszólván végig irányította a játékot és megérdemelten győzött.” (1973 – Bp. Honvéd)

NS-19780910-01-19780909

1978

2006

“Ricardo Moniz (FTC): – Maradéktalanul az első félidővel sem voltam elégedett, úgy érzem, hogy több gólt kellett volna lőnünk. Roppant bosszantó, hogy ismét gólt kaptunk, ezen mindenféleképpen változtatnunk kell. Egyéni villanások döntötték el a mérkőzést. Több passzal és kevesebb futással eredményesebbek lehetnénk.” (2012 – Kecskeméti TE)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST