Sí­pszó előtt: Ferencváros – DVTK

sipszo-elottSzombaton este a 109. bajnoki mérkőzésünk következik a DVTK ellen Miskolcon. A jelenlegi bajnoki mezőnyben a vidéki csapatok közül a Fehérvár után a DVTK ellen játszottuk a legtöbb mérkőzést.

A két csapat először (majd rögtön két nap múlva másodszor) az 1924/25 évi bajnoki szezon lezárásaként, az országos bajnoki döntőben játszott egymással az Üllői úton. Az első mérkőzés döntetlennel zárult, í­gy meg kellett ismételni a találkozót. Az újabb mérkőzésen 2:1-es ferencvárosi siker született. A történelmi, első összecsapáson az Amsel – Takács I., Hungler II. – Furmann, Sándor, Blum – Tóth, Lyka I., Kelemen, Nikolsburger, Kohut összetételű csapat lépett pályára, a gólokat Nikolsburger, Kelemen illetve Völker II. (2) szerezték. A megismételt mérkőzésen Tóth, Lyka I. és Kelemen helyett Müller, Földessy és Steczovits lépett pályára. Kohut gólja mellett egy öngól is született a zöld-fehérek győzelmével végződő mérkőzésen.

Az eddigi 108 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 70 győzelem, 18 döntetlen, 20 vereség, 228 lőtt és 107 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

A Diósgyőri VTK-t (Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre) 1910-ben a Diósgyőri Vasgyárban dolgozók hozták létre, ami csak a későbbiekben vált profi csapattá. 1940-ben szerepelt először a legfelsőbb osztályban, mí­g egyik fénykorát a 70-es évek végén, 80-as évek elején élte a csapat. Ekkor kétszer megnyerte a Magyar Kupát, és bronzérmes lett az NB I-ben. A klub “keresztneve” többször is változott, bár a vasgyári hagyományt csak 1992-2005 között hagyták el. A klub szí­ne piros-fehér, 1938-1957 között, amikor a Vasas név szerepelt a klub nevében váltott piros-kékre.

KS_1940_I_104-19400908-2Az 1940/41-es szezonban került sor a két csapat első bajnokságban történt összecsapására. 1940 szeptemberében Diósgyőrből távozott két bajnoki ponttal a Ferencváros, miután Finta (4), Gyetvai és Kiszely góljára csak két hazai válasz érkezett Füzér és Berecz révén (a harmadik hazai gól Polgár Drumi lábáról került saját kapujába). Az FTC í­gy állt fel: Csikós – Szoyka dr., Pósa – Sárosi III., Polgár, Lázár – Hámori, Sárosi, Finta, Kiszely, Gyetvai.

A hazaiak a következő bajnoki összecsapáson javí­tani tudtak, ugyanis 1942 májusában legyőzték odahaza a Fradit 3:2 arányban. A következő 27 évben egyszer sem osztoztak meg a pontokon, fej-fej mellett haladtak Borsodban. 1969-ig 16 alkalommal találkoztak a csapatok és 8-8 hazai illetve vendégsiker született. Az ötvenes évek mindkét csapat számára névváltoztatást is hozott, a kor “szelleméhez” igazodva, fenti utasí­tásra. A Fradiból ÉDOSZ majd Kinizsi lett, a diósgyőri csapat meg a MÁVAG-ot cserélte le Vasasra. Ezen időszak két legemlékezetesebb meccse 1952–hőz kötődik. 1952.03.02-én az Üllői úton 4:0-ra a zöld-fehérek (akkor piros-fehérben) nyertek, ősszel meg a diósgyőriek tartották otthon a két bajnoki pontot a fővárosiak 3:0-ás legyőzésével (ők meg piros-kékben léptek pályára). DVTK néven először 1957.11.24-én fogadták a Ferencvárost, melyről a Képes Sport ezekkel a mondatokkal kezdte a beszámolóját: “Telt ház Diósgyőrött! 25000 jegy talált boldog tulajdonosra már a mérkőzés megkezdése előtt 2-3 órával. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a pálya bejáratai előtt álló autóbuszok teteje is tele volt, a közeli fákon pedig – a ködös, hideg idő ellenére is, mint a szőlőfürtök, úgy függtek az emberek.”

Albert egyenlí­tő gólja

Albert egyenlí­tő gólja

1967-ben még tavaszi-őszi lebonyolí­tási rendszerben rendezték a bajnokságot, í­gy az augusztus 27-i diósgyőri látogatásunkra a 20. fordulóban került sor, amikor már szinte tényként kezelték, hogy a Fradi nyeri a bajnokságot. Ehhez nem is kellett túl nagy jóstehetség, hiszen a Lakat Károly doktor által dirigált Fradi két döntetlenen túl minden mérkőzését megnyerte, közel félszáz gólt szerzett és kilenc ponttal vezettük a bajnokságot. Még sem volt könnyű menet: zuhogó eső, húszezer szurkoló, diósgyőri vezetés, majd jött a Császár. A 40. percben Albert leszerelte az egyik tétovázó hazai védőt és higgadtan gurí­tott Tamás kapujába, majd a 69. percben a rá jellemző módon úgy tört a kapura, hogy közben az előtte “őrt” álló hazai védők dőltek, mint a tekebábuk. A “végső megoldás” előtt a kifutó Tamás mellett is elhúzta a labdát majd az üres kapuba gurí­totta a Fradi győztes gólját.

1969 és 1982 között mindössze egyszer (1973 márciusában Mucha remek játékával 4-1) tudott nyerni a Fradi Borsodban. Hét döntetlen mellett ötször is az aranykorukat élő piros-fehérek bizonyultak jobbnak. Ezek közül a hazaiak számára az 1980. június 14-i, 3-0-ra megnyert mérkőzés igazán emlékezetes, bár a Fradi aznapi játéka “nem ütötte meg az NB I-es szí­nvonalat”. Fükő, Tatár és Borostyán góljaival nagy gólkülönbségű vereséget mért a hazai gárda a kulcsjátékosait nélkülöző, a bajnokság végére szinte összeomlott zöld-fehérekre. A találkozóra tizenötezer szurkoló látogatott ki. Kuti játékvezető kitünően bí­ráskodott, Judiknak, Tepszicsnek és Majornak sárga lapot adott. Kakas egyébként két 11-est is hárí­tott, ha ezt nem teszi, a ferencvárosiak katasztrofális vereséget szenvednek.

Ha azt mondod, Diósgyőr – nagyon sokan kapásból vágjuk rá: 1992. június 20. “Azt beszéli már az egész város, bajnok lett a Ferencváros!” Ehhez azonban győzni kellett. Az első „érzelmi bomba” már a harmadik percben robbant, amikor Fodor szögletéből, az apró termetű Wukovics a hazaiak hálójába fejelt. A teljes földindulás a 29. percben következett be, amikor a mérkőzés hőse ismételt, és Balogh fejese után néhány centiről kotorta be a labdát Knotz kapujába. Ami ezután történt, arra már nem lehet megfelelő jelzőket találni. A szurkolói öröm annyira elhatalmasodott, hogy majdnem baj is lett belőle, de Nyilasi Tibornak és Havasi Mihálynak végül is sikerült megfékezni, a „hatóság” által provokált közönséget. Nyí­l szinte imára kulcsolt kezekkel könyörgött a rácsokat kitépni szándékozó szurkolóknak, miközben aki elérte a trénert, az simogatta, ölelgette, csókolgatta. Bizarr, de egyben érzelmes pillanatok voltak, melyeket soha nem lehet elfedni. Varázslatos és örökké emlékezetes nap volt 1992. június 20-a. A diósgyőri fiesztát a budapesti karnevál követte, 11 év pauza után, több tí­zezer Fradista ünnepelte a 24. bajnoki cí­münket. Sokunk számára a mai napig ez csillog a legfényesebben.

A legnagyobb gólkülönbségű vendég győzelem 1993. május 2-án született meg: Páling, Gregor, Fodor és Wukovics góljaival nyertünk 4-0-ra. A kiesés ellen hadakozó diósgyőriek elszántan kezdtek, lendületük azonban csak félórányi ellenállást tett lehetővé. A Fradi ritmusváltásaival valósággal felőrölte a sokat hibázó ellenfelét (ezen a mérkőzésen is teltház volt, 20 ezren szorongtak a lelátón).

A 21. század Fradi győzelemmel (2-0) indult 2000.04.05-én az Üllői úton. A következő években is főleg Fradi győzelmek születtek: 11 mérkőzésből 8 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség, ami “emlékezetesre” sikeredett. 2009.10.31-én, az Üllői úton a vendégek 3-0-s vezetésénél, Tóth Bence szabadrúgásból szépí­tett, de utána egy előre megtervezett szurkolói rendbontás miatt (beözönlöttek a pályára) a játékvezető lefújta a mérkőzést.

2014. október 4-én megtört az átok: a DVTK hazai pályán is legyőzte a Ferencváros, ezzel megtörte 32 éve tartó hazai nyeretlenségi szériáját a zöld-fehérek ellen. Ezen a mérkőzésen már Thomas Doll ült a Fradi kispadján. Ez a vereség azért “emlékezetes”, mert ezután indult el a csapat 34 mérkőzéses veretlenségi sorozata.  2015. október 24-én, a DVTK Andrássy úti stadionjában Sesták és Lamah góljaival nyert a Ferencváros 2-0-ra.

2016. július 30-án gólfesztivált rendezve, Trinks (33.), Leandro (51.), Djuricin (63., 86.), Dilaver (67.), Gera Z. (84.) góljaival nyertünk 6-2-re. 2016.10.29-én Diósgyőrött elrontottuk a DVTK stadionbúcsúztatóját. A diósgyőriek felálltak a 2–0-s hátrányból, ám Michal Nalepa fejesére már nem volt válaszuk.  A 2016/17-s szezonban a bajnoki mérkőzések mellett a magyar kupában is összesorsolták a csapatokat. Így fordulhatott elő, hogy 03.29 és 04.08 között három alkalommal is rendeztek Ferencváros-Diósgyőr mérkőzést.  2017.09.23-án a Groupama Arénában Varga, Détárit idéző szabadrúgásgóljával vezettünk, amit nyolc perc múlt Spirovszki növelt kettőre. 2018.03.03-án Böde már a 9. percben betalált, de a DVTK a második félidőben három perc leforgása alatt fordí­tott, í­gy 2–1-re megnyerte mérkőzést.  2018.03.03-én a Groupama Arénában a Ferencváros nem adott esélyt a Diósgyőrnek, fölényesen győzött 4–0-ra. A zöld-fehérek góljait Böde, Paintsil (2) és Hajnal szerezték.

A Groupama Arénában 2018.07.22-én, remek első félidő után sima, a 4-1-es Fradi győzelemmel végződő találkozó után a csapat akkori edzője, Thomas Doll í­gy értékelt: „A kiesés (Európa-Liga) és az utazás után a mérkőzés első hét-nyolc percében látni lehetett, hogy még nehezen mozogtak a lábak. Ezt követően domináltunk, és a szünetig eldönthettük volna a mérkőzést. Igaz, a találkozó egyik szakaszában figyelmetlenül védekeztünk, ekkor kaptuk a gólt is.”

2018.10.27-én került sor az év negyedik közös mérkőzésére , ahol a Ferencváros a mesterhármasig jutó Böde Dániel vezérletével – közel nyolcezer néző előtt – 4–1-re nyert a Diósgyőr vendégeként.

2019.03.02-én  a Groupama Arénában a Fradi gólfesztivált rendezett. “Ez a három pont és a hét gól nagyon fontos volt a szurkolók számára isEzt a fajta konkurenciát akartam elérni a csapaton belül, és ez látszólag be is vált. Minden játékos tudja, hogy van mögötte valaki, és ha nem teljesí­t elég jól, akkor más fog a helyére lépni. Ez az oka annak is, hogy öt gól után is hajtott még a csapat” – nyilatkozta Rebrov mester a mérkőzés után.

2019.09.01-én a Groupama Arénában, Isael 5.percben történő kiállítása ellenére a Fradi végig támadta az mérkőzést, több ziccert is elpuskázott (Böle büntetőt is hibázott), de Szihnyevics góljával végül is begyűjtötte a három bajnoki pontot. 2019.12.15-én a Ferencváros győzelemmel búcsúzott az évtől, Olekszandr Zubkov szabadrúgásból szerzett góljával elhozta mindhárom pontot Diósgyőrből.

2020.06.07-én a 31. bajnoki aranyért menetelő zöld-fehérek a Groupama arénában remek második félidei teljesítményének köszönhetően 3-0-ra nyertek a diósgyőri alakulat ellen.

2020.12.05-én Szerhij Rebrov, a Ferencváros ukrán vezetőedzője már a kijevi mérkőzésre tartalékolt, de a zöld-fehérek három gólt szerezve simán nyertek 3–1-re a DVTK otthonában a labdarúgó NB I 13. fordulójában. A bajnoki címvédőnek nem indult jól a 2021-s év, mivel a január 20-án, a Groupama-arénában, a 2. fordulóban elhalasztott mérkőzés pótlásán óriási meglepetésre 1-0-re kikapott a DVTK-tól. Hiába támadta végig a mérkőzést a Fradi, a diósgyőriek Suljic góljával (85.perc) megszerezték a három pontot. Ezzel a vereséggel ért véget a 61 meccses hazai veretlenségi sorozat, a Ferencváros legutóbb 2017. április 15-én szenvedett vereséget hazai pályán az NB I-ben, akkor a Vasas győzött 2–1-re az Üllői úton. 2021.03.02-én a Fradi visszavágott, és hazai pályán, Boli góljával legyőzte a vidéki együttest, mely ezzel az utolsó helyre került a bajnoki tabellán, sőt a szezon végén ki is estek az elsőosztályából.

Két év pauza után jutott vissza a DVTK az első osztályba, így 2023.10.22-én folytatódott a két csapat 99 évre visszatekinthető közös története. A diósgyőri találkozón változatos, sok helyzetet hozó első félidőben a Ferencváros szerzett előnyt, amelyet a másodikban kettőre növelt, és bár a hazaiak szépítettek, a három pont a Fradinak jutott. 2024.04.10-én hasonló forgatókönyv játszódott le a Groupama Arénában. Varga Barbanás már az első percben megszerezte a vezetést, amit Sevikyan kettőre növelt, a második félidőben a vendégek szépítettek, de egyenlítésre már futotta az erejükből.

A 108 bajnoki mérkőzést 5 helyszí­nen játszották a csapatok – Üllői út (44), Puskás stadion/Népstadion (13), Gyöngyös (1), Diósgyőr (48), Debrecen  (1) .

A két csapat bajnoki mérkőzésein Dibusz Dénes szerepelt a legtöbbször (23) a Fradiban, a Diósgyőr elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti (14), a Császár mellett Finta Károly jutott négy találatig, aki ezt ráadásként egy mérkőzésen tette (1940 szeptemberében), í­gy övé a párharc leghatékonyabb mesterlövésze cí­me. A Fradi kispadján a DVTK ellen a legtöbb alkalommal Thomas Doll-t ült. A lejátszott 17 mérkőzésből 13 volt bajnoki: 9 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség, nagyon imponáló 34-14-es gólkülönbséggel. Dejan Stankovic mindhárom eddig mérkőzését megnyerte a DVTK ellen (2 bajnoki, 1 MK).

Minden díjmérkőzést figyelembe véve, a 122. találkozó következik a DVTK ellen. A 121. mérkőzésre néhány nappal ezelőtt, Magyar Kupa találkozón került sor Diósgyőrött, ahol a Fradi könnyed 2-0-s győzelmet aratott.

A részletes statisztikai adatokról “A Ferencváros, Diósgyőr elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvashattok.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

5 hozzászólás a(z) Sí­pszó előtt: Ferencváros – DVTK bejegyzéshez

 • Sziasztok.
  Véletlenül, nem a mai Ferencváros-Diósgyőr mérkőzés volt a 3000. nb 1-es meccsünk?

 • Nem lehet kérdéses, ha csak a Diósgyőrrel kell megküzdenünk vasárnap.

 • Tartok a játékvezetéstől. A Diósgyőr edzője jogosan bí­rálta az elmúlt év legjobb játékvezetőjét egy szabályos gól meg nem adásáéért. Pénzbüntetésre í­télték… Egy kicsit megnyugtatott a hí­r, hogy Hurvinyek vezeti a meccset, aki az utóbbi időben elég korrekten vezette a meccseket.
  Egyenlő feltételeket! Hajrá Fradi!

 • Simán hozni kell a KÖTELEZŐ GYŐZELMET !

 • A Diòsgyôr és az FTC eddigi mérlege a Ferenví rost mutatja esélyesebbnek.

  A Fradi 22 pontjí bòl hí rom pontokat az MTK, a Vasas és a Haladí s ellen vesztett, két-két pontokat pedig a Mezôkövesd és a Paks ellen.

  A Diòsgyôr 12 pontjí bòl hí rom pontokat az FTC, az MTK, a Haladí s, a Debrecen, a Paks, a Gyirmòt és a Honvéd ellen vesztett, miközben két-két pontot az UTE, a Videoton, a Vasas és a Mezôkövesd ellen.

  Feltûnô, hogy a Videoton ellen a DVTK jobban rajtol, mint a Fradi. A Listavezetô Vasas is csak 2 két pontot tudott elrabolni tôlük. A Haladí s és az MTK ellen a mérleg meg egyforma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ