A Fradi naptára, augusztus 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

36 éve született Buz, Jeremias
75 éve született Puskás Lajos

Mérkőzéseink ezen a napon:

1929. Racing Buenos Aires – Ferencváros: 1-2, nemzetközi barátságos
1932. Tennis Borussia – Ferencváros: 3-5, nemzetközi barátságos
1933. Szilézia válogatott – Ferencváros: 2-4, nemzetközi barátságos
1936. Venus – Ferencváros: 2-3, nemzetközi barátságos
1944. Ferencváros – Csepel: 2-1, Szt. László kupa
1961. Ferencváros – Bp. Honvéd: 3-0, NB1
1967. SBTC – Ferencváros: 0-3, NB1
1977. Vasas – Ferencváros: 2-1, Bajnokok tornája
1980. Tatabánya – Ferencváros: 1-1, NB1
1983. Klagenfurt – Ferencváros: 1-1, nemzetközi barátságos
1986. Fehér Akác SE – Ferencváros: 2-5, MK
1988. Siófok – Ferencváros: 0-1, NB1
2005. Ferencváros – Orosháza: 5-2, Edzőmérkőzés
2011. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0, NB1
2014. Hévíz – Ferencváros: 0-8, MK
2016. Ferencváros – Vasas: 1-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 40-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Tátrai Sándor
1944. Mike István

TÁTRAI SÁNDOR bemutatkozó mérkőzésén jobbösszekötőként három gólt szerzett Bukarestben a Venus ellen. Rákosszentmihályon kezdett futballozni, majd Salgótarjánba került, ahol Zsengellérrel játszott együtt a csatársorban. Innen igazolta le a Fradi. Első jobbhátvéd játékára Portóban került sor, 1937 januárjában. A megbízható, egyenletes teljesítményt nyújtó Tátrai 1944 karácsonyáig, Budapest ostromáig rendszeresen tagja volt a Ferencváros bajnok és kupagyőztes csapatainak. Játékosi pályafutása után két alkalommal leült a Fradi kispadjára. Először 1958 és 1961 között. Az ő edzősködése idején mutatkozott be az FTC első csapatában Albert Flórián. 1966-ban ismét Ő vezette a Ferencvárost bajnoki ezüstéremig. Játékosként és edzőként közel 450 alkalommal szerepelt a Fradiban.

tátrai-sándor

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1944. Berkessy Elemér

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2011. Prukner László

“A Ferencváros túrája körül most már meglehetősen zavaros a helyzet. Mindössze annyi bizonyos, hogy a túrázó csapat a Massilla fedélzetén akarja megtenni az utat hazafelé. Az argentin csapat elleni mérkőzést a szövetség már nem engedélyezte, de a csapat mégis lejátszotta. Sőt, ezt az engedetlenséget még azzal is tetézte a túra vezetősége, hogy tegnapra újabb mérkőzést kötött le a Racing ellen, amelyet múltkor 2:0 arányban legyőzött Buenor-Ayresben. A magyarázó táviratot az MLSZ nem fogadta el, hanem újabb táviratban tiltotta meg a további játékot és haladéktalanul hazarendelte a csapatot…A hajók már elmentek – ment a Fradi válasza, sőt hozzátették, hogy már le is játszották a Racing elleni mérkőzést és hamarosan hajóra száll és elindul haza. Mivel nem nevezték meg a hajót, így teljes homály fedi azt a kérdést, hogy mikor érkezik haza a csapat.” (1929 – Racing Buenos Aires)

Fradisták Buenos Aires-ben

1929, Fradisták Buenos Aires-ben

“A Ferencváros pompás első félidő után meglehetősen visszaesett, mégis biztos győzelmet aratott Berlinben.” (1932 – Tennis Borussia)

“Hatezer néző előtt ma itt a sziléziai válogatott ellen játszottunk. A mérkőzést Beuthenből hozták át ide. Ellenfelünk több város legjobbjaiból rekrutálódott. A csapat mint Délszilézia szerepelt ellenünk, de a sajtó egyhangú véleménye az, hogy Sziléziának ez volt a legjobb csapata. Rögtön a Fradi támad, Toldi hatalmas kapufát lő. A 33. percben Toldi-Táncos a labda útja, a kis szélső beküldi a labdát és Sárom simán a hálóba helyezi. Egy perc múlva egyenlítenek a hazaiak. A 43. perecben már újból vezet a Fradi, Toldi húsz méterről lő a hálóba. A második félidő elején egyenlít a sziléziai csapat, de utána már csak az Ferencváros szerez gólt. A 20. percben Táncos-Toldi-Takács akció fut s a vége az, hogy Toldi lövése a sarokba vágódik. A 32. percben büntetőhöz jut az FTC, amit Kovács laposan bevág.” (1933 – Szilézia válogatott)

“Tátrai három dugójával csak szerencsével nyert a Ferencváros Bukarestben.” (1936 – Venus)

“Lassan jött csak lendületbe a Ferencváros” (1944 – Csepel)

“Nagyszerű küzdelmet vívott a két jól felkészített együttes. Régen voltunk tanúi ilyen lendületes játéknak, amelynek irama egy pillanatra sem csökkent, sőt a második félidőben még fokozódott is. A játékidő nagyobb részében a Honvéd volt a többet támadó fél, de a zöld-fehérek csapatmunkája célravezetőbbnek, lényegesen pontosabbnak, sokrétűbbnek bizonyult. Az ötösfogat higanyszerű, sokmozgásos játékával jóval átlagon felüli teljesítményt nyújtott: egyetlen gyenge pontja sem volt. Még ebből a sorból is kiemelkedett a nagy területen játszó, ezúttal az összjátékban és küzdenitudásban is nagyszerűt nyújtó és eredményes Albert. Utána a gyors, kemény Kökény jobbszélső játéka következik a sorban. A kis jobbszélső nagy gólt is lőtt: — a 84. percben Dalnoki hosszú labdát küldött Alberthez, a középcsatár a befutó Kökény elé játszott, aki éles szögből 7 méterről nagy erővel a léc alá rúgta a harmadik ferencvárosi gólt.” (1961 – Bp. Honvéd)

“A 27. percben szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros. Varga 24 m-ről lőtte a labdát, de az a sorfalról lepattant, a szemfüles Szőke beugrott és 10 m-ről a bal alsó sarokba lőtt. | A 34. percben Páncsics tört előre a balszélen, belőtte a labdát a kapu elé, Albert robbant rá, közben Vertig lökte — a játékvezető 11 -est ítélt. A büntetőt Novák a jobb sarokba helyezte, 2—0. | A 78. percben Varga szép cselek után a jobbösszekötő helyéről 13 m-ről laposan a jobb alsó sarokba vágta a labdát, 3—0.” (1967 – SBTC)

1980

“Meglepetésre már a mérkőzés elején, a 4. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. A Ferencváros hat perccel később Kvaszta góljával egyenlített, de ezután is a dabasiak irányították a játékot. Sőt, újból vezetést szereztek, s erre a fővárosiak csak a 37. percben tudtak válaszolni. Szünet után ismét a hazaiak előtt kínálkozott gólszerzési lehetőség, ám ezután már a Ferencváros vette át az irányítást. A második félidő közepén a zöld-fehérek megkezdték a gólgyártást, s rövid idő alatt a remekül helytálló, de lendületét vesztett dabasiaknak három gólt rúgtak.” (1986 – Dabas)

“Tikkasztó nyári melegben rendezték meg az 1988/89 bajnokság első fordulóját. Az irányított sorsolásnak köszönhetően érvényesült a gombostű effektus, hiszen 13 ezren (!!) zsúfolódtak össze a lelátón. A „tengerpart”, a város és a környék apraja-nagyja özönlött a stadionba, hogy láthassa két hónapos szünet után a zöld-fehér kedvenceket. Akik remekül is játszottak, gólhelyzetek sokaságát dolgozták ki, de gólt csak egy vitatott büntetőből tudtunk szerezni. Ráadásul még két siófoki játékost ki is állított a bíró, így nem lehetett csodálkozni azon, hogy a végén „hatósági segítség” kellett Plasek kimenekítéséhez Siófokról. A Fradi szurkolók persze örültek a nyitánynak, de a hazai és a semleges nézők sem búslakodtak (kivéve azokat akik a bírót akarták egy speciális fürdetésnek alávetni): – …ennek az országnak a kilencven százaléka Fradista. – mondta az egyik távozó hazai szurkoló – A vidéki emberek először a város csapatának szurkolnak, de utána rögtön a Ferencváros következik. Most a Fradi megverte a Siófokot. De a Fradi verte meg!!! És így már nem is olyan szörnyű az egész.” (1988 – Siófok)

“Benjamin Lauth: – Egy mérkőzésre sem szeretem azt mondani, hogy könnyű találkozó, így a maira sem. Nagyon örülök, hogy háromszor is sikerült gólt szereznem, és ezzel továbbjutáshoz segítettem a csapatot. A gólok minden csatárnak nagyon fontosak, minden egyes találatból újabb és újabb önbizalmat tud nyerni. Ezt a gólerős formámat a bajnokságban is meg akarom mutatni, remélem, hogy minél előbb az NB I-ben is eredményes tudok lenni.” (2014 – Hévíz)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST