A Fradi naptára, augusztus 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

34 éve született Buz, Jeremias
73 éve született Puskás Lajos

Mérkőzéseink ezen a napon:

1929. Racing Buenos Aires – Ferencváros: 1-2, nemzetközi barátságos
1932. Tennis Borussia – Ferencváros: 3-5, nemzetközi barátságos
1933. Szilézia válogatott – Ferencváros: 2-4, nemzetközi barátságos
1936. Venus – Ferencváros: 2-3, nemzetközi barátságos
1944. Ferencváros – Csepel: 2-1, Szt. László kupa
1961. Ferencváros – Bp. Honvéd: 3-0, NB1
1967. SBTC – Ferencváros: 0-3, NB1
1977. Vasas – Ferencváros: 2-1, Bajnokok tornája
1980. Tatabánya – Ferencváros: 1-1, NB1
1983. Klagenfurt – Ferencváros: 1-1, nemzetközi barátságos
1986. Fehér Akác SE – Ferencváros: 2-5, MK
1988. Siófok – Ferencváros: 0-1, NB1
2005. Ferencváros – Orosháza: 5-2, Edzőmérkőzés
2011. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0, NB1
2014. Hévíz – Ferencváros: 0-8, MK
2016. Ferencváros – Vasas: 1-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 40-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Tátrai Sándor
1944. Mike István

TÁTRAI SÁNDOR bemutatkozó mérkőzésén jobbösszekötőként három gólt szerzett Bukarestben a Venus ellen. Rákosszentmihályon kezdett futballozni, majd Salgótarjánba került, ahol Zsengellérrel játszott együtt a csatársorban. Innen igazolta le a Fradi. Első jobbhátvéd játékára Portóban került sor, 1937 januárjában. A megbízható, egyenletes teljesítményt nyújtó Tátrai 1944 karácsonyáig, Budapest ostromáig rendszeresen tagja volt a Ferencváros bajnok és kupagyőztes csapatainak. Játékosi pályafutása után két alkalommal leült a Fradi kispadjára. Először 1958 és 1961 között. Az ő edzősködése idején mutatkozott be az FTC első csapatában Albert Flórián. 1966-ban ismét Ő vezette a Ferencvárost bajnoki ezüstéremig. Játékosként és edzőként közel 450 alkalommal szerepelt a Fradiban.

tátrai-sándor

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1944. Berkessy Elemér

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2011. Prukner László

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A Ferencváros túrája körül most már meglehetősen zavaros a helyzet. Mindössze annyi bizonyos, hogy a túrázó csapat a Massilla fedélzetén akarja megtenni az utat hazafelé. Az argentin csapat elleni mérkőzést a szövetség már nem engedélyezte, de a csapat mégis lejátszotta. Sőt, ezt az engedetlenséget még azzal is tetézte a túra vezetősége, hogy tegnapra újabb mérkőzést kötött le a Racing ellen, amelyet múltkor 2:0 arányban legyőzött Buenor-Ayresben. A magyarázó táviratot az MLSZ nem fogadta el, hanem újabb táviratban tiltotta meg a további játékot és haladéktalanul hazarendelte a csapatot…A hajók már elmentek – ment a Fradi válasza, sőt hozzátették, hogy már le is játszották a Racing elleni mérkőzést és hamarosan hajóra száll és elindul haza. Mivel nem nevezték meg a hajót, így teljes homály fedi azt a kérdést, hogy mikor érkezik haza a csapat.” (1929.08.13 – Racing Buenos Ayres)

Fradisták Buenos Aires-ben

Fradisták Buenos Aires-ben

“Hatezer néző előtt ma itt a sziléziai válogatott ellen játszottunk. A mérkőzést Beuthenből hozták át ide. Ellenfelünk több város legjobbjaiból rekrutálódott. A csapat mint Délszilézia szerepelt ellenünk, de a sajtó egyhangú véleménye az, hogy Sziléziának ez volt a legjobb csapata. Rögtön a Fradi támad, Toldi hatalmas kapufát lő. A 33. percben Toldi-Táncos a labda útja, a kis szélső beküldi a labdát és Sárom simán a hálóba helyezi. Egy perc múlva egyenlítenek a hazaiak. A 43. perecben már újból vezet a Fradi, Toldi húsz méterről lő a hálóba. A második félidő elején egyenlít a sziléziai csapat, de utána már csak az Ferencváros szerez gólt. A 20. percben Táncos-Toldi-Takács akció fut s a vége az, hogy Toldi lövése a sarokba vágódik. A 32. percben büntetőhöz jut az FTC, amit Kovács laposan bevág.” (1933.08.13 – Szilézia válogatott)

“Nagyszerű küzdelmet vívott a két jól felkészített együttes. Régen voltunk tanúi ilyen lendületes játéknak, amelynek irama egy pillanatra sem csökkent, sőt a második félidőben még fokozódott is. A játékidő nagyobb részében a Honvéd volt a többet támadó fél, de a zöld-fehérek csapatmunkája célravezetőbbnek, lényegesen pontosabbnak, sokrétűbbnek bizonyult. Az ötösfogat higanyszerű, sokmozgásos játékával jóval átlagon felüli teljesítményt nyújtott: egyetlen gyenge pontja sem volt. Még ebből a sorból is kiemelkedett a nagy területen játszó, ezúttal az összjátékban és küzdenitudásban is nagyszerűt nyújtó és eredményes Albert. Utána a gyors, kemény Kökény jobbszélső játéka következik a sorban. A kis jobbszélső nagy gólt is lőtt: — a 84. percben Dalnoki hosszú labdát küldött Alberthez, a középcsatár a befutó Kökény elé játszott, aki éles szögből 7 méterről nagy erővel a léc alá rúgta a harmadik ferencvárosi gólt.” (1961.08.13 – Bp. Honvéd, NB1)

“A 27. percben szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros. Varga 24 m-ről lőtte a labdát, de az a sorfalról lepattant, a szemfüles Szőke beugrott és 10 m-ről a bal alsó sarokba lőtt. | A 34. percben Páncsics tört előre a balszélen, belőtte a labdát a kapu elé, Albert robbant rá, közben Vertig lökte — a játékvezető 11 -est ítélt. A büntetőt Novák a jobb sarokba helyezte, 2—0. | A 78. percben Varga szép cselek után a jobbösszekötő helyéről 13 m-ről laposan a jobb alsó sarokba vágta a labdát, 3—0.” (1967.08.13 – SBTC, NB1)

“Meglepetésre már a mérkőzés elején, a 4. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. A Ferencváros hat perccel később Kvaszta góljával egyenlített, de ezután is a dabasiak irányították a játékot. Sőt, újból vezetést szereztek, s erre a fővárosiak csak a 37. percben tudtak válaszolni. Szünet után ismét a hazaiak előtt kínálkozott gólszerzési lehetőség, ám ezután már a Ferencváros vette át az irányítást. A második félidő közepén a zöld-fehérek megkezdték a gólgyártást, s rövid idő alatt a remekül helytálló, de lendületét vesztett dabasiaknak három gólt rúgtak.” (1986.08.13 – Dabas, MNK)

“Tikkasztó nyári melegben rendezték meg az 1988/89 bajnokság első fordulóját. Az irányított sorsolásnak köszönhetően érvényesült a gombostű effektus, hiszen 13 ezren (!!) zsúfolódtak össze a lelátón. A „tengerpart”, a város és a környék apraja-nagyja özönlött a stadionba, hogy láthassa két hónapos szünet után a zöld-fehér kedvenceket. Akik remekül is játszottak, gólhelyzetek sokaságát dolgozták ki, de gólt csak egy vitatott büntetőből tudtunk szerezni. Ráadásul még két siófoki játékost ki is állított a bíró, így nem lehetett csodálkozni azon, hogy a végén „hatósági segítség” kellett Plasek kimenekítéséhez Siófokról. A Fradi szurkolók persze örültek a nyitánynak, de a hazai és a semleges nézők sem búslakodtak (kivéve azokat akik a bírót akarták egy speciális fürdetésnek alávetni): – …ennek az országnak a kilencven százaléka Fradista. – mondta az egyik távozó hazai szurkoló – A vidéki emberek először a város csapatának szurkolnak, de utána rögtön a Ferencváros következik. Most a Fradi megverte a Siófokot. De a Fradi verte meg!!! És így már nem is olyan szörnyű az egész.” (1988.08.13 – Siófok,NB1)

.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.19. 19:00 EL selejtező Maccabi Tel-Aviv – FTC (TV: Duna World)
Következik: 07.22. 17:30 FTC- DVTK (TV:M4 Sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák