A Fradi naptára, június 10. – A 13. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

20 éve hunyt el Egresi Béla
92 éve született Kubala László
83 éve született Ormai Ferenc
136 éve született Procskó Mihály
23 éve hunyt el Zentai Gábor dr.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. FTC – Postás: 1:1, Ezüstlabda
1909. Fővárosi TC – FTC: 1:11, NB1
1923. Kispesti AC – FTC: 0-3, NB1
1926. FTC – Szegedi AK: 3-0, Országos bajnoki döntő
1928. Szegedi Bástya – Ferencváros: 1-2, NB1
1934. AIK Stockholm – vegyes Ferencváros, Hungária: 3-1, nemzetközi barátságos
1934. Ferencváros – Phöbus: 6-0, NB1
1935. Ferencváros – Admira: 1-2, Jubileumi mérkőzés
1945. Zuglói MADISZ – Ferencváros: 1-8, NB1
1948. Slovena Trencin – Ferencváros: 0-4, nemzetközi barátságos
1956. Bp. Kinizsi – RC Lens: 7-1, nemzetközi barátságos
1962. Ferencváros – Juventus: 0-1, KK
1967. Ferencváros – Bp. Honvéd: 2-0, NB1
1970. Ferencváros – Wiener SC: 2-0, nemzetközi barátságos
1980. Ferencváros – MTK-VM: 2-2, NB1
1981. Volán – Ferencváros: 1-3, NB1
1989. Veszprém – Ferencváros: 0-2, NB1
2001. Kispest – Ferencváros: 0-0, NB1 rájátszás
2009. Héví­z – Ferencváros: 7-5, Edzőmérkőzés

Összes dí­jmérkőzés: 18 mérkőzés, 12 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 58-14 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1980. Horváth Károly

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1935. Kovács János

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2017. Moutari, Amadou

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1908. Rónai Zoltán

“A zöld-fehérek utolsó bajnoki mérkőzése váratlanul nagy gólzáport zúdí­tott, a fővárosiak hálójába. Bajnokcsapatunk játékán nem igen látszott meg, hogy a szezon végén vagyunk, bár az ellenfél abszolút rossz játéka munkájukat nagyon megkönnyí­tette. A Föv. TC.-nak tavaszi szereplése azt látszik igazolni, hogy az őszi szezonban elért kiváló eredményeik csupán a véletlen művei voltak. Múlt vasárnapi vergődésük igazán szánalmas volt. Mert a 11:1 mellett a Ferencváros csatárai még lazsáltak s akárhány tiszta helyzetet a fölényes győzelem tudatában nem is igyekeztek kihasználni. A mérkőzés különben csak addig volt mérkőzés, amig FTC. 3:0-ra vezetett. Ettől kezdve Főv. TC. teljesen összeroppant s már az alatt a néhány perc alatt, ami még a félidőből hátra volt, újabb 2 gólt kapnak be. Félidő: 5:0. A második halftimében sem változik a játék képe. A FTC csaknem állandó támadása sikerrel jár s még hat gólt juttat ellenfele hálójába. Azután e félidőben a fővárosnak egy lefutása is eredményes és Schönfeld révén eléri egyetlen gólját.” (1909 – Fővárosi TC) | A Ferencvárosi Torna Club bajnokcsapata: Braun II. Rezső, Bródy Sándor, Fischer (Halász) Elek, Fritz Alajos, Gerstl Ede, Gorszky Tivadar, Janisch Lajos, Koródy Károly, Kucsera István, Manglitz Ferenc, Rónai Zoltán, Rumbold Gyula, Sábián Károly, Schlosser Imre, Szeitler Károly, Tokárszky Kálmán, Weinber II. János, Weisz Ferenc…A Fradi ennek a bajnoki évnek kezdetén is bizonytalankodott. Állandóan a második helyen állt a MAC mögött. A tavaszi fordulóban úgy megemberelte magát, hogy egyetlen pontot sem vesztve nyert bajnokságot, a MAC és a BTC előtt. Ez év gólkirálya Schlosser Imre lett 20 góllal. Ezekre az évekre már lassan kezdett megjavulni a fiatal MLSz helyzete. A pályákon történő verekedések is alább hagytak és kevesebb rendőri beavatkozásra volt szükség.

TV-19090530

1909

“Az Üllői úti pálya utolsó 1922-23 évi bajnoki mérkőzésére négyezernyi nézőközönség gyült egybe és ebben a játékban az FTC igen könnyű győzelmet aratott a Kispestiek csapata fölött. A zöld-fehérek rendes csapatösszeállí­tása annyiban változott, hogy Héger végre elfoglalhatta a helyét a jobbszélen, ahol szenzációsan gyors lefutásokat produkált. Halász viszont a beteg Kelemen helyére került. A játék igen élvezetes volt – az FTC részéről. A zöld-fehérek a KAC könnyű védőjátéka alapján folytonosan frontban voltak és úgy játszottak az ellenfelükkel, ahogy akartak.” (1923 – Kispesti AC)

“Újra megjelentek a főváros falai között a vidék reprezentásai, hogy bemutassák, mennyit öregbedett tudásban, képességekben a vidék labdarúgása, amitől annyit sokat: új lendületet a fejlődésben, új tehetségeket az ország sportjának reprezentálásában, egy szóval: újjászülést vár a magyar sporttársadalomra. A vidék újra elhozta lelkesedni tudó szí­vét, elhozott sok egészséges bokát és térdet, amik még becsületesen tudnak rúgni a labdába, bemutatott néhány fejlődésben lévő és sokat í­gérő talentumot, de egészben véve nem sokat produkált…Tóth Potya István, az FTC trénere: – Az FTC az első perctől fogva tudatában volt annak, hogy győzelme nem lehet kétes és ezért nem is erőltette meg magát túlságosan. A harmadik gól után a vasárnapi döntőre való tekintettel teljesen lefékezett a csapat. Szeged annyit sem mutatott, mint tavaly itt az FTC pályán lejátszott elődöntőn a Szombathely ellen.” (1926 – Szegedi AK)

“Nivós meccs botránnyal füszerezve” (1928 – Szegedi Bástya)

bajnoki-cimek-1933-34“A sok nemzetközi és válogatott mérkőzés, a túlzsúfolt program, a világbajnokság, a bajnoki küzdelmek nagy próbára tették a csapatokat, különösen a Ferencvárost, amely a világbajnokságig lezajlott válogatott mérkőzésekre a legtöbb játékost adta. Sérülések, különböző betegségek miatt az utóbbi hetekben nem volt komplett a Ferencváros és egyesek, akik az elhalasztott Ferencváros – Phöbus mérkőzésre gondoltak, meghúzták a vészharangot…A sors úgy hozta magával, hogy erre a júniusi délutánra kitűzött Ferencváros-mérkőzés dönti el az 1933.-34. évi magyar futballbajnokságot. A Ferencvárosnak a döntetlen eredmény is elegendő, hogy a bajnokságot megszerezze, vereség esetén azonban az Újpest került volna a bajnokság élére. Ez a körülmény fokozottabb mértékben heví­tette a csapatokat, a Ferencvárost azért, hogy egész évi munkája után az utolsó mérkőzésén is győzzön, hogy megszerezze a bajnokságot, a Phöbust pedig, hogy szép eredményt érjen el a Ferencváros ellen és esetleges győzelmével az – Újpestnek juttassa a bajnoki cí­met. Több mint tí­zezer néző jelent meg az Üllői úti sporttelepe, a nézőtábor nagy része azonban a Ferencvároshoz tartozott, a riválisok közül kevesen jöttek ki és csak az állóhely egyik részén tanyázott egy kisded csoport, amely tölcséreken keresztül biztatta a Phöbus csapatát. Nem volt vitás, hogy a mérkőzést reális körülmények között egyedül a Ferencváros nyerheti meg, és amit nem tudott megtenni a Ferencvárossal az Újpest, azt most nem bí­zhatják a Phöbusra.” (1934 – Phöbus) | Tempó, Fradi!: Nehezen indult a bajnokság. Korányi lába tört el az olasz—magyar mérkőzésen, október 22-én. Turay (sértődötten) átlépett a Hungáriába, Szedlacsek Amerikába, Bukovi és Kohut Franciaországba távozott. A Ferencváros szerencséjére a télen a Budai 11-től átvett Polgárról kiderült, hogy remek hátvéd, az ifiből felcseperedett Kemény, vidékről Pestre jött Móré János — és a Ferencváros minden kiesést pótolni tudott, í­gy két pont előnnyel az Újpest előtt megnyerte 13. bajnoki cí­mét.

csapattablo_1934

1948

19560610-lens

1956

“Örömmel í­rjuk le, a két csapat a vártnál többet nyújtott. Különösen dicséret illeti ezért a Bp. Honvéd játékosgárdáját, akik az elmúlt hetekben nyújtott teljesí­tményünket megduplázva álltak szembe a bajnokságban veretlenül vezető, nagy formában lévő zöld-fehéreket. A támadójátékuk nem volt olyan csiszolt, mint a nagynevű ellenfelé, de a mezőnyben egyenrangú ellenfelek voltak. A Ferencváros szinte szárnyakat kapott a Vasas pontvesztésének hí­rére. A fergeteges lendületű kezdésüknek köszönhetik a győzelmüket. Erre a Honvéd sem lehetett felkészülve, í­gy a helyzetek alapján a Ferencváros győzelme teljesen megérdemelt. A Fradi két gólja a remek formában játszó Albert szerezte.” (1967 – Bp. Honvéd)

“A barátságos játszadozást az I. félidőben csak a szakadó eső zavarta meg • A második félidei játékával megérdemelten nyert a Ferencváros” (1970 – Wiener SC)

“Ez a mérkőzés nem vonul be a sportág szépségdí­jas találkozói közé, de azért emlékezetes, izgalmas 90 percet hozott. Különösen a fradistáknak volt miért izgulni, hiszen negyedórával a befejezés előtt még 1:1-re állt a mérkőzés!..Ezután Ebedli elcsí­pett egy rövidre sikerült hazaadást, majd a „kis Pogány” talált ismételten a hálóba. (Az első gólt is ő szerezte egyéni akció végén!) Pogánynak – csakúgy, mint egy éve – a Czabán Samu tér ezúttal is „jó pályának” bizonyult. Akkor három, most két góllal terhelte a Volán SC hálóját…A Volán mérkőzés után, a pécsi találkozó előtt Losonci Tibor ügyvezető elnök a klubházban egy baráti ebédre hí­vta a játékosokat: — Kedves fiúk! Elnökségünk nevében köszönöm helytállásukat, köszönöm, hogy sok százezer fradistának eddig örömet okoztak. Tudom a bajnoki fináléban rendkí­vül kiélezett a helyzet, nehéz az idegi és fizikai terhelést egyaránt elviselni. Én mégis arra kérem a Ferencváros minden labdarúgóját, hogy ezen az utolsó 180 percen úgy küzdjön, mintha az életük függne a két mérkőzés eredményétől. Ferencvárosi sportemberekhez méltó helytállást kérek és azt, hogy nyerjék meg ezt a két meccset. Erre a sikerre egy életen át büszkék lehetnek és örömmel mondhatják: az FTC 1980-81-es bajnokcsapatának én is tagja voltam …(1981 – Volán) | Tempó, Fradi!: Az újabb bajnoki cí­mre csak három napot kellett várnia a “sok százezer fradistának”…

Pogány a gólszerzés pillanatában

1981, Pogány a gólszerzés pillanatában

1989

1908

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Ezúttal három meccsemlékemet osztanám meg a kedves zöld-fehér érzelmű olvasótársaimmal; 1980-ban az MTK-VM elleni örökrangadó már amolyan minden mindegy összecsapás volt számunkra. A csapat a tavaszi gyengélkedése miatt akkor csupán a 6. helyen végzett és í­gy ennek megfelelő hangulatban és szí­nvonalon játszottak a csapatok. Öngól és időnként bosszantó hibák is borzolták a szurkolók kedélyeit ezen az igazi idényvégi találkozón…

    Egy évvel később aztán már teljesen más milliőbe csöppenhettek a Rákospalotára ránduló fradisták. Az akkoriban nem éppen gyenge Volán elleni remek, idegenbeli 3-1-es siker a sokak számára emlékezetes bajnoki cí­m felé vezető út fontos állomása volt…

    Sokan bí­ztak nyolc évvel később is az aranyéremben, de az útobbi negyedszázad talán legjobb Fradija, a Fischer, Pintér, Bánki, Józsa, Simon és a többiek által fémjelzett együttes, Rákosi Gyulával a kispadon a sok sok kihagyott helyzet és elbaltázott tizenegyespárbaj miatt “csak” ezüstérmes lehetett. Természetesen a Bakonyba is rengeteg fanatikus kí­sérte el a gárdát, amely a nem éppen I. osztályú szí­nvonalú pályán két Dzurják góllal biztosí­totta be az ezüstöt és hat év után léphetett ki ismét a nemzetközi kupaporondra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK