A Fradi naptára, szeptember 29.

tempo-naptar

Évfordulók:

28 éve hunyt el Farkas János

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. UTE – FTC: 0:6, NB1
1912. FTC – Rudolfshügel: 4-2, nemzetközi barátságos
1918. FTC – MTK: 2-2, NB1
1929. Ferencváros – Bocskai: 1-1, NB1
1935. Hungária – Ferencváros: 3-2, NB1
1946. Ferencváros – Dorog: 6-1, NB1
1948. BMTE – Ferencváros: 3-4, Éremmérkőzés
1951. Bp. Kinizsi – Szegedi Honvéd: 3-0, NB1
1963. Ferencváros – Tatabánya: 1-1, NB1
1965. Csepel – Ferencváros: 2-6, NB1
1970. Ferencváros – Liverpool: 1-1, EVK
1971. Ferencváros – Fenerbahce: 3-1, UEFA
1976. J. Esch – Ferencváros: 2-6, BEK
1979. Vasas – Ferencváros: 1-1, NB1
1982. Athletic Bilbao – Ferencváros: 1-1, UEFA
1984. Ferencváros – Bp. Honvéd: 1-2, NB1
1990. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-1, NB1
1993. Ferencváros – FC Innsbruck: 1-2, KEK
1994. Ferencváros – CSZKA Moszkva: 2-1, KEK
1996. Videoton – Ferencváros: 0-2, NB1
2005. Ferencváros – Dabas: 9-1, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 10 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 54-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1907. Schaschek Ödön
1907. Szeitler Károly
1935. Pósa Béla
1946. Szabó Ferenc
1948. Csoknyai Tibor
1948. Guba Balázs
1970. Selenka Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1912. Schmolling Miklós
1918. Mandl Gyula
1951. Óvári Ferenc

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1970. Csanádi Ferenc

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Vasárnap délután 4 órakor mérkőzik a két csapat az újpesti népszigeti pályán. A mérkőzésen a FTC. uj csatársorral kísérletezik, hogy a legutóbb mulatott, gyenge goalképességét növelje az Újpesti Törekvéssel egyesült kiváló képességű UTE csapata ellen…A mérkőzés meglepetésszerű gólaránnyal a FTC. új összeállítású csapatának értékes győzelmével végződött. A FTC. csapata tervszerűen a legjobb szellemben, főleg az összjátékra helyezve minden működését, ismét jól játszott. Az UTE. csapata jó képességű erőkből áll, főleg a csatársora, mely kiváltképpen az I. félidőben meglepő agilis és gyakran veszélyes kivitelű támadást intézett a FTC. kapuja ellen. Csupán a gól előtti játékuk határozatlansága miatt nem juthattak eredményhez. A csapat játéka kifogástalan fair volt és így összjátékuk is jobban érvényesült. A közönség a szép és izgalmakban gazdag mérkőzést ezúttal nem zavarta, ami eddig úgyszólván minden mérkőzésen kellemetlen zavarokat okozott.” (1907.09.29 – UTE, NB1)

“A bajnokcsapatnak nagyon rossz napja volt. Összeállítása sem volt teljes. Koródy az első félidő közepén megsérült és a szünetig csak statisztált, majd a második félidőben az FTC már csak tíz emberrel játszott. Kifogástalan játékot Payer, Schlosser és Weisz produkáltak. A vendégcsapat igen gyönge klasszist képvisel. Technikai készségük még hagyján, de ügyefogyott helyezkedésük és unfair játékmodoruk élénk visszatetszést keltett. Eleinte a bécsiek szépen tartják magukat és Koródy csak a 25. percben lövi az első tólt, melyet rövid egymásutánban Pataki és Schlosser háromra szaporítanak. Ujrakezdés után a Rudolfshügel meglepő erélyesen játszik az FTC csonka csapata ellen és egymás után két gólt érnek el. Ezután a Ferencváros nagy fölénybe kerül és Schlosser mesteri szép lövése a negyedik gólt eredményezi.” (1912.09.29 – Rudolfshügel)

“Mire elkezdődik a Ferencváros-Dorog mérkőzés, már 20 ezer főre nő a nézősereg. A Ferencvárosnál a kijelölt csapat készülődik, a bemelegítést a tornateremben végzik a játékosok. Az első félidőben a Ferencváros meggyőző fölényt harcol ki, de csak Mike lő gólt, a 12. percben. A szünetben orvos vizsálja meg a Ferencváros öltözőjében Hernádit. Az eredmény szomorú: Hernádi a vállcsontját törte. Kötéssel látják el és tovább játszik. A dorogiaknál a csatársor részesül fejmosásban. Sokáig tart a szünet és a kezdésre még a labdát sem hozzá ki…A folytatásban váratlanul egyenlít a Dorog, de nem sokáig örülhetnek, meg két perc múlva Szabó góljával újra a Fradinál az előny. Most erősít a Fradi, a végére nagyon bele is lendül a Fradi és egymás után lővi a szebbnél szebb gólokat. Hatig meg sem állnak.” (1946.09.29 – Dorog, NB1)

“Szinte az első perctől az utolsóig a Bp. Kinizsi tartotta kezében a játék irányítását. Az élelmezési csapat játékosai nagy lelkesedéssel, helyenként meglepően jól játszottak. A csatárok gyorsan, hosszú labdákkal építették fel támadásaikat, sok gördülékeny, ügyes tervszerű támadást vezettek. A szegedi csapat nem tudott kibontakozni. A Bp. Kinizsi ebben az arányban is megérdemelten nyerte meg a találkozót. A szegediek szinte egy pillanatra sem tudták kétessé tenni a mérkőzés kimenetelét.” (1951.09.29 – Szegedi Honvéd, NB1)

“A Ferencváros nagy erővel támadott, jobban játszott, mégis elmaradt a győzelem. A zöld-fehérek nagy akarattal és a mérkőzés nagy részében lendületesen küzdött a 25 ezer előtt a Népstadionban. Mucha gólja után úgy játszott, hogy sikerül a visszavágás, de Hughes remek egyenlítése szertefoszlottak a remények. A Liverpool érvényesítette nagy rutinját, de mérsékelt támadójátékával csalódást okozott. A Ferencváros kapujában Géczinek alig volt dolga, a gólról nem tehet. Mind a három védő jól játszott, Bálink feltűnően sokszor vállalkozott felfutásokra is. Horváth csupán fél órát lehetett a pályán, de addig egyik erőssége volt csapatának. Juhász szünet után dobta többször támadásba a csatárokat. Novák jó átadásokkal tűnt ki. Elől Szőke időnként lendületes volt, Albert hosszú idő után izelítőt adott tudásából, Rákosi hasznos csapatjátékosnak bizonyult, miként szünet után Mucha is. Elfogadhatót nyújtott Katona is.” (1970.09.29 – Liverpool, EVK)

(1971.09.29 – Fenerbahcse, UEFA Kupa)

NS-19710930-01-19710929

(1976.09.29 – Jeunesse Esch, BEK)

NS-19760930-01-19760929

“Nagyszerűen helytállt a Ferencváros a bilbatói katlanban! Ezúttal fényesen rácáfoltak a kétkedőkre, a kishitűekre, akik eleve eltemették őket, már ami Nyilasiék továbbjutását illeti. Az első játékrészben félelmetesen kezdett az Atlatico, ám sorra kimaradtak a helyzetei, mely főként a nagyszerűen védő Zsiborásnak volt köszönhető, no és a higgadtan romboló védőknek. Ebben az időszakban Ebedli és Szokolai is rengeteget segített a hátsó soroknak, elől pedig a lendületes Murai, az ördöngösen cselező Szabadi okozott sok nehézséget a spanyoloknak. És ahogy teltek-múltak a percek, úgy lehetett egyre inkább érezni: ezen az estén van annyi erő, akarat a Ferencvárosban, hogy kibírják a félelmetes nyomást. Így is lett. Pedig amikor a teljesen jogos büntetőt követően Zsiborás hálójában került a labda, valljuk be őszintén: nagyon aggódtunk a zöld-fehérekért. De megtörtént azt, amire csak titkon számítottunk: a magyar együttest a gól – amely a Bilbao továbbjutását jelentette volna! – nem letörte, hanem ha lehet, még inkább felpaprikázta! Ennekvolt aztán köszönhető, hogy még a lefújás előtt, tehát a lehető legjobb lélektani pillanatokban Szokolai pompás bombája az egyenlítést jelentette. Csak a dicséret hangján szólhatunk tehát Novák Dezső legénységéről, amely ezúttal bebizonyította, hogy nehéz percekben is képes a helytállásra, tud foggal-körömmel harcolni, elveszett labdát nem ismerve, 90 percen át megállás nélkül rohanni.” (1982.09.29 – Atlatico Bilbao, UEFA)

19820929-bilbao-uefa

“A Ferencváros nem írt aranybetűs lapot saját KEK-história könyvébe. A szerdai visszavágó gyakorlatilag csak 19 percig tartott, mert amikor az összesítésben négy gólnyira nőtt az osztrákok előnye, csak kötelességből folytatták a küzdelmet a mérkőző felek. Az Innsbruck átkozhatja magát, mert a második félidőben több góllal is megbüntethette volna az olykor átjáróházra emlékeztető ferencvárosi védelmet. Egyértelműen a jobbik csapat jutott tovább.” (1993.09.29 – FC Innsbruck, KEK)

“Vérbeli kupamérkőzést, igazi drámát láthatott a 20 ezres Üllői úti közönség. Úgy indult a találkozó, hogy ez az este a moszkvaiaké lesz. A Ferencváros azonban nem tört össze, s már a szünetig fordítani tudott az eredményen. A második 45 percben nagy lélektani előnyt jelentett a zöld-fehér együttesnek, hogy Fajzulint kiállították. Nem csak az emberelőny miatt, hanem mert ő volt a CSZKA legveszélyesebb támadója. Bár az emberelőnyt a hátralévő időben és a hosszabbításban sem sikerült gólra váltani, a ferencvárosi játékosok ezúttal azt is bizonyították, hogy kritikus helyzetekben sem remeg a lábuk. A továbbjutás igazi bravúr a Ferencvárostól, amely lényegesen erősebb bajnokságból érkezett, nemzetközi szinten is jó csapatot búcsúztatott a KEK-től. A 11-es rúgásokat a ferencvárosiak kezdték. Az első öt büntető azonban nem hozott döntést. A zöld-fehérek részéről ugyanis sorrendben Gregor, Lisztes, Christiansen, Telek és Lipcsei, a moszkvai oldalról pedig Bisztrov, Busmanov, Gyemcsinko, Mamcsur és Minyko is betalált a hálóba. Ezután már abban a tudatban rúgták a büntetőket a csapatok, hogy ha az egyik fél hibázik, és a másik csapat játékosa értékesíti a 11-est, akkor eldől a továbbjutás sorsa. Drámai körülmények között Zavadszky 6-5-re alakította a 11-es párbaj állását, Brosin azonban egyenlített (6-6). Hrutka következett, és nem hibázott. Kolotovkin azonban a kapu fölé lőtt, így most már tényleg nem volt tovább… A 11-es párbajt 7-6-ra a Ferencváros nyerte és ezzel bejutott a Kupagyőztesek Európa Kupájában a legjobb 16 közé.” (1994.09.29 – CSSZK Moszkva, KEK)

TFU_19941103_FU_KEK ksz - 0003

“A várakozásnak megfelelően nagy érdeklődés kísérte a találkozót. A hazaiak az előre megadott összeállításban léptek pályára, a vendégeknél viszont Varga Zoltán vezetőedző több helyen változtatott. Kitűnő időjárás és remek gyepszőnyeg fogadta a csapatokat. A Ferencváros egységesebb, jobb csapatjátékot produkált, helyzeteit is jobban használta ki, így megérdemelten győzött. A Videoton mérsékelt teljesítményt nyújtott, csalódást okozott. A 30. percben megszerezte a vezető gólt a Ferencváros. Telek indításával a felezővonalról Kuznyecov indult meg, majd 30 m-ről óriási erővel kilőtte a jobb felső sarkot (0-1)…A 84. percben Jagodics remekül indította a Ferencváros csatárát, Zavadszkyt, aki a kimozduló Bíró mellett lőtt a hálóba (0-2).” (1996.09.29 – Videoton, NB1)

tfu_19960930_fu_006-0014-19960929

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, szeptember 29. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.29. 19:30 FTC-UTE (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST